Novo istraživanje pokazalo je da je konzumiranje ultraprerađene hrane (UPF) povezano s ubrzanim starenjem. Iz tog razloga biste je trebali što manje konzumirati.
U ultraprerađenu hranu spadaju grickalice, zaslađena pića, voćni jogurt, žitarice, masovno proizveden hljeb, alternative za meso itd. U istraživanju su učestvovali srednjovječni i stariji Italijani. Oni koji su konzumirali više od 14 posto dnevnih kalorija putem ultraprerađene hrane su biološki stariji od svoje stvarne dobi.
Ultraprerađena hrana odavno ima lošu reputaciju zbog velike količine kalorija, šećera masti i soli. Zbog toga mnogi stručnjaci savjetuju da smanjite njeno konzumiranje.
"Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, solima i zasićenim ili trans mastima, ultraprerađena hrana prolazi intenzivnu industrijsku preradu koja zapravo mijenja njenu prehrambenu matricu, s posljedičnim gubitkom nutrijenata i vlakana", rekla je autorica istraživanja Marialaura Bonaccio.
Dodala je kako ovo ima mnoge negativne posljedice na metabolizam i funkcionalnost probavnog trakta. S obzirom na to da ultraprerađena hrana često umotana u plastičnu ambalažu, ona na taj način postaje prijenosnik tvari toksičnih za tijelo.
Početak dana s dovoljnim izvorima proteina može poboljšati nivo ener..
S dolaskom hladnih zimskih dana, naša koža i kosa suočavaju se s bro..
Film "Nosferatu" premijerno je prikazan u Londonu, a britanska glum..
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas je održala..
Rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo nakon višemjesečnih previranja ..
Takmičenje u Svjetskom kupu alpskih skijašica ovog vikenda nastavlja ..
Košarkaši Bosne večeras će u Nikšiću igrati odlučuju..
Nogometaši Željezničara danas na stadionu Grbavica igraju svoj poslj..
WhatsApp radi na novoj funkciji koja je sada dostupna na njegovom Android bet..
WhatsApp već neko vrijeme radi na podršci tema za chatove, a sada je ..
VRATI SE NA VRH