Pratite nas:

INTERA TP donirao deset CityOS Gro uređaja hercegovačkim uzgajivačima smilja

24. Jul. 2018. u 10:50

Mostarski INTERA Tehnološki Park izabrao je pomoću javnog poziva deset uzgajivača smilja iz različitih dijelova Hercegovine te im donirao CityOS Gro uređaje na korištenje.

U sklopu AgroTECH projekta, krajem prošlog mjeseca otvoren je javni poziv uzgajivačima smilja za dodjelu bespovratnih CityOS Gro uređaja na korištenje. Taj je uređaj razvijen u suradnji sa CityOS fondacijom kako bi se uzgajivačima smilja omogućilo jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta na pametnim telefonima i računalima ili putem web aplikacije, priopćeno je iz Tehnološkog Parka INTERA.

Prijave na javni poziv bile su otvorene do početka srpnja, a veliki broj pristiglih prijava dokaz je potrebe za preciznijom agrikulturom i prevencijom gubitaka preciznim mjerenjem s kojom se susreću lokalni uzgajivači smilja, ističu iz INTERE.

Na osnovu unaprijed definiranih kriterija izabrano je deset različitih uzgajivača iz Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih, čije su posjede u proteklom tjednu posjetili predstavnici INTERA Tehnološkog Parka u pratnji mladih ljudi koji stoje iza startup poduzeća META5 i startup tima AOX.

Nakon pregleda stanja na terenu, članovi spomenutih timova uočili su potrebu za modificiranjem i prilagodbom uređaja prema potrebama svakog pojedinačnog uzgajivača smilja. Na tome će raditi i u sljedećem razdoblju nakon čega će uređaje postaviti u staklenike izabranih uzgajivača, a njih educirati o pravilnom korištenju te ih uputiti u sve koristi koje će im uređaji donijeti.

Uređaji postavljeni u staklenicima omogućiti će praćenje bilo koje kombinacije okolišnih faktora, poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku, što će u konačnici doprinijeti ostvarenju boljih rezultata uzgajivača.


0.317374