Pratite nas:

Iran ponovo odbacio Trampov zahtjev za promjenu nuklearnog sporazuma

13. Jan. 2018. u 11:32

Iranske vlasti ponovile su danas da neće prihvatiti bilo kakve promjene nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine sa svjetskim silama, reagujući na najavu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da će još jednom produžiti olakšice sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave “užasne greške” iz tog nuklearnog sporazuma.Iransko Ministarstvo inostranih poslova navelo je danas da “neće prihvatiti bilo kakvu promjenu sporazuma, ni sada ni u budućnosti” i dodalo da neće prihvatiti dodatne mjere koje su van obaveza sporazuma, prenela je agencija AP.

Tramp je u petak oštro upozorio da će povući Sjedinjene Američke Države iz nuklearnog sporazuma, ako sporazum ne bude promijenjen.

Iran je kasno sinoć u prvoj reakciji saopštio da nije zainteresovan za nove pregovore o nuklearnom sporazumu i da će gotovo izvjesno novi dogovor SAD-a i evropskih zemalja posmatrati kao kršenje postojećeg sporazuma.

Podsjećamo, Iran i šest velikih svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Bijela kuća želi dogovor s članicama Evropske unije koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma.

Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju da važe 2025. godine.
Rusija: Vašington će napraviti ozbiljnu grešku povlačenjem iz sporazuma

Rusija je danas saopštila da bi Vašington povlačenjem iz Sporazuma sa Iranom mogao da načini ozbiljnu grešku, te da će Moskva naporno raditi da taj dogovor održi u životu.

Zamjenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov kritikovao je komentare američkog predsjednika Donalda Trampa koji je juče izjavio da SAD za sada neće uvoditi sankcije Iranu, ali da će se kasnije tokom godine povući iz sporazuma ukoliko ne budu promijenjeni uslovi dogovora.

    “Postepeno dolazimo do zaključka da je Amerika donijela odluku ili je vrlo blizu njenog donošenja da se povuče iz Sporazuma sa Iranom. To bi mogla biti jedna od najvećih političkih grešaka Vašingtona”, smatra Rjabkov.

Tramp tvrdi da je njegov prethodnik na funkciji Barak Obama previše popustio Iranu slabljenjem sankcija, a da pritom nije primorao tu zemlju da okonča svoj program balističkih projektila i pružanje podrške militantnim grupacijama.


0.347153