Pratite nas:

Dodikov kabinet: “Izuzetno opasne konstrukcije o formiranju paravojnih jedinica”

13. Jan. 2018. u 11:06

Konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana, saopšteno je danas iz kabineta entitetskog predsjednika Milorada Dodika.U saopštenju se navodi da RS ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana.

    “Da je to tako svjedoči i činjenica da se autor spornog teksta nije pozvao ni na jednu provjerljivu činjenicu koja bi ukazivala na tačnost njegovih navoda o formiranju takvih jedinica u Republici Srpskoj”, ističe se u saopštenju i dodaje da kabinet entitetskog predsjednika najodlučnije odbacuje takve spekulacije.

Britanski Guardian pozvao se na tekst o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj

Podsjećamo, portal Žurnal juče je objavio da predsjednik organizacije „Srbska čast“ iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

U tekstu se navodi i to da su specijalci ruskog „humanitarnog kampa“ u Nišu marširali ulicama Banjaluke. Objavljeno je da se sve ove aktivnosti dešavaju uz podršku Moskve.

Najupečljativiji dio Žurnalovog teksta je zapravo fotografija pripadnika “Srbske časti” koji su 12.12.2017. godine, nakon dobijanja dozvole od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, boravili u jednoj od sala entitetskog parlamenta.

Na Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj pozvao se i britanski Guardian.

     “Plaćenici koji su obučavani u Rusiji pomažu uspostavljanju paravojne jedinice koja služi srpskom separatističkom lideru u Bosni, objavljeno je u petak u Sarajevu”, navodi se u tekstu Guardiana.

Navode iz Žurnalovog teksta potvrdio je i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

On je rekao da su obavještajne i bezbjednosne agencije svjesne prisutnosti i aktivnosti grupe o kojoj je riječ u Žurnalovom tekstu, te da će saznanja, u narednih par dana, biti dostavljena tužilaštvu na postupanje.

    “Dugo radimo na tome i prikupili smo dosta informacija”, rekao je Mektić, dodavši da ne može dati više detalja zbog interesa istrage.

Guardian navodi da saznanja objavljena na portalu magazina Žurnal dolaze u vrijeme sve veće zabrinutosti Zapada u vezi sa ruskim nastojanjima da destabilizuju Balkan i odupru se širenju NATO saveza u regiji.


0.192461