Pratite nas:
BiH

Banjaluka: Počeo prvi Festival banjalučkog ćevapa

13. Jan. 2018. u 11:29

U Banjaluci je danas počeo prvi “Festival banjalučkog ćevapa”. Učestvujući na manifestaciji, banjalučki gradonačelnik je istakao da je pokrenuta zaštita geografskog porijekla i originalnog proizvoda – Banjalučkog ćevapa.Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je Banjalučki ćevap jedan od gastronomskih proizvoda po kojem je poznat taj grad.

    “Banjaluka ima potencijal da, s onim što je Banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce”, istakao je Radojičić.

Podsjetio je da je Grad Banjaluka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla i orginalnog proizvoda – Banjalučkog ćevapa.

Na banjalučkoj gastronomskoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica koje ćevape prodaju po “popularnim” cijenama.

Radojičić očekuje da će u narednom periodu broj učesnika biti i veći.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu te manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom Banjalučkom ćevapu.

    “Slobodno možemo reći da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjaluci. Ovaj ćevap je postao odavno brend našeg grada i nadamo se da ova manifestacija sada upotpunjuje ono što je nedostajalo u gastronomskoj ponudi Banjaluke”, rekao je Kuštrinović.

Svaka od banjalučkih ćevapčinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.

Međutim, dodao je, Banjalučki ćevap, u odnosu na druge, nije poseban samo po tome jer se pravi u “pločicama“, već i po lepinji koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

    “Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, Banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama”, ispričao je Kuštrinović.


0.192078