Pratite nas:
BiH

Vlada FBiH pronašla rješenje: 44 rudara RMU Zenica idu u penziju!

12. Jan. 2018. u 12:29

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (VFBiH) je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju sredstava za uplatu doprinosa za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uvjete za odlazak u penziju.Novčana sredstva koja će omogućiti penzionisanje rudara potiču od novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Ovom Odlukom Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod PIO/MIO, Porezna uprava Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.


0.286862