Pratite nas:

Koncert Joan Baez 31. marta u Sarajevu

12. Jan. 2018. u 12:37

Čuvena kantautorica, aktivistica i dobitnica nagrade za životno djelo, Džoan Baez (Joan Baez), najavila je veliku turneju u 2018. godini, a među gradovima u kojima će svirati je i Sarajevo. Sarajevska publika će u pjesmama legendarne pjevačice uživati 31. marta u Bosanskom kulturnom centru.Džoan Baez će ove godine na evropskoj turneji promovirati dugo očekivani studijski album, prvi nakon “Day After Tomorrow” iz 2008.

Turneja počinje 2. marta u Štokholmu (Stockholm), a Baez kaže: “Ova će godina biti u znaku moje posljednje veće turneje. Veselim se tom putovanju i druženju s publikom s kojom ću podijeliti dugogodišnje hitove, ali i novi album na koji sam vrlo ponosna. Producirao ga je Džo Henri (Joe Henry), a bit će objavljen širom svijeta krajem februara ove godine’’.

Među brojnim nagradama koje je osvojila, Džoan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy, te posebnog priznanja dodijeljenog 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos borbi za ljudska prava.

Prošle godine je primljena u Rokenrol kuću slavnih (Rock’n’roll Hall of Fame).

Džoan Baez je u aprilu 1993. godine, tokom opsade Sarajeva, u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama. Bila je prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo, a u glavni grad BiH se vratila u julu 2008. godine kada je nastupila u okviru Baščaršijskih noći 2008. godine.

Karijera Džoan Baez traje više od 50 godina, tokom kojih je s Bobom Dilanom (Bob Dylan) kreirala moderni folk pravac 1963. godine, učestvovala je u Pokretu za građanska prava s Martin Luter Kingom, inspirirala Vaclava Havela u borbi za Češku, a i danas se aktivno bori za ciljeve u koje vjeruje.

U njenim pjesmama su, osim američkog folka, prisutni i elementi rok, pop, kantri i gospel muzike. Pored pjesama koje sama komponuje na koncertima u prepoznatljivom stilu izvodi i kompozicije poznatih umjetnika kao što su Vudi Gatri, Bob Dilan, Džon Lenon, Leonard Koen, Pol Sajmon…

Ulaznice za koncert Džoan Baez u Sarajevu možete kupiti na blagajni BKC-a i www.kupikartu.ba.


0.683406