Pratite nas:

Pomoćniku ministra u TK 20 mjeseci zatvora

12. Jan. 2018. u 12:35

Kantonalni sud Tuzla je, prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona, potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla, te donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zatvora.Imamović je osuđen zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, u šta se uračunava vrijeme od jednog mjeseca koje je Imamović proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom Imamoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom Ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamović se optužnicom ovog Tužiteljstva teretio da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti po službenoj dužnosti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM. Obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovornog lica ove firme, koje je prijavilo Imamovića i sarađivalo sa istražnim organima u predaji označenog novca, primio je 10.000 KM.


0.378203