Pratite nas:

"Šta je problem u ovoj ideji koju su već počeli osujećivati"

09. Jan. 2018. u 14:02

Politička budućnost uoči općih izbora 2018. u fokusu je današnje konferencije u Srebrenici, održane na inicijativu Pokreta "Odgovor".Organizatori su Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje "Srebreničke majke", Udruženje "Žene Srebrenice", "Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice". Odazvali su se predstavnici Nezavisne bosanskohercegovačke liste, na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem, SDA, BPD-a i SBiH.

Inicijator okupljanja, Ćamil Duraković, kazao je za N1 da je današnja konferencija apel probosanskom političkom bloku, da se riješe ključni problemi Bošnjaka entiteta Republika Srpska. Ibrahim Hadžibajrić, prvi čovjek Nezavisne bosanskohercegovačke liste i načelnik sarajevske opštine Stari Grad, istaknuo je da okupljanje nema toliko veze sa obilježavanjem 9. januara kao Dana RS, već političkom situacijom. Pozvao je sve lidere da se nađe "rješenje za izbore u oktobru".

"Naša namjera i cilj je bila da mi koji ovdje živimo ukažemo na sebe na period koji mi ovdje živimo i pored 9. januara. U ovom dijelu Bosne i Hercegovine postoje oni koji se ne slažu sa tim da se u ovom dijelu države BiH minimizira i negira, da se ne poštuje odluka Ustavnog suda o neustavnosti 9. januara. U svrhu zaštite prava povratnika i sloboda povratnika pokušali smo apelirati na probosanski politički blok da jedino jedinstveno možemo ostvariti više institucijalne zastupljenosti Bošnjaka i drugih nesrba u ovom entitetu kako ne bismo svakodnevno plakali kako nam je ukinut jezik, kako nas ne zapošljavaju u institucijama ovog entiteta što je ustavna obaveza. Mislim da je to jedini put da relevantno politički participiramo u institucijama ovog entiteta", kazao je Duraković.

"Pozvali smo probosanski politički blok, nažalost nisu se svi odazvali kao što vidite. Odazvale su se četiri političke opcije, BPS, SBiH, SDA i NBL sa gospodinom Hadžibajrićem. Zašto nema političke pameti s druge strane da se suprostavimo politički destruktivnom djelovanju protiv države BiH. Ne znam gdje je ta politička pamet i šta je problem u ovoj ideji koju su već počeli osujećivati", naveo je Duraković.


0.194758