Pratite nas:

"S Izetbegovićem sam prokomentarisao nedolazak na prijem"

08. Jan. 2018. u 14:46

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH održala je danas sjednicu Predsjedništva na kojoj se govorilo o analizi rada za 2017. godine, planu rada za 2018. godinu, kao i o pripremama za predizborne aktivnosti.

Medijima se nakon sjednica obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Da li će način na koji se riješi pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH definisati budućnost BiH u cjelini, odnosno hoće li utjecati na druge segmente u državi?

"Ovo je prevažno pitanje jer treba urediti nešto što je danas prazno. Moramo izmjeniti Izborni zakon i uvjeren sam da ćemo to uspjeti što će osigurati da se raspišu izbori 7 ili 8. maja. A da će to uvjetovati određene aktivnosti reorganiziranje države - hoće jer ćemo imati legitiman ciklus izbora odnosno normalno funkcionisanje našeg evropskog puta. Vjerujem da ćemo to uraditi u naredna tri mjeseca, a to bi trebalo biti 150 dana od izbora. Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti u BiH, a da paralelno s njim rješavamo i druga pitanja koja stoje u obavezi u prvih tri do šest mjeseci ove godine da izbjegnemo klasičnu perdizbornu kampanju u koju smo upali", odgovorio je Čović.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a nije želio komentarisati obilježavanja Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. "Nemam komentar oko Dana RS. To je Dan RS i obilježavat će se kako se tamo dogovore", kratko je kazao Čović.Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u Tursku gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Erdoganom. Mediji pišu da će tema razgovora biti i izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Kolinda Grabar Kitarović je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini 17. i 18. januara. Šta će do tada raditi ne nagađam. Moja komunikacija sa nositeljima vlasti u Hrvatskoj je redovita, a ja od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da se okrenemo evropskom putu. Ko će lobirati i kojim tehnikama, nije moje da komentiram", prokomentarisao je Čović.

Na pitanje kako komentariše neodazivanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Božićni prijem koji je organizovao Dragan Čović, on je odgovorio:

"Svako je došao tamo gdje treba biti. Zašto neko nije došao na Božićni prijem njegova je stvar. Naravno da sam to prokomentrisao s njim osobno, ali to nije za javnost. Sve što smo uradili krajnje je profesionalno, korektno i partnerski što se tiče pozivanja. Čuo sam da tamo nije bilo ni veleposlanika i raznih priča... Tamo je bila svaka politička stranka zastupljena, čak i predstavnik SDA", odgovorio je Čović.

Šta ako ne postignete dogovor oko Izbornog zakona i ako ponovo HDZ dođe u situaciju sa pričom o Željku Komšiću?

"HDZ jeste stožerna stranka hrvatskog naroda, a sa drugim strankama HNS-a imamo jasan plan šta želimo raditi u BiH u narednih dvije, četiri ili deset godina. Radimo u ambijentu kojeg imamo danas. I kada smo krenuli s ovim u četvrtom mjesecu, jer smo osjetili da partner s kojim smo se dogovorili sve, traži da zadrži status quo. Imamo alternativu za svaki događaj."


0.230646