Pratite nas:

Tuzla: Promocija monografije “Raza – stanovnik Kuće slavnih”

29. Dec. 2017. u 12:05

Monografija “Raza – stanovnik Kuće slavnih”, novinara i publiciste Ekrema Avdića, premijerno će biti predstavljena danas u Tuzli. Riječ je o knjizi u kojoj je prikazan životopis Razije Mujanović, najslavnije sportistkinje Bosne i Hercegovine svih vremena, koja je 30. septembra ove godine primljena u FIBA-inu Kuću slavnih.O monografiji će, kako je najavljeno, govoriti Selim Bešlagić, prvi načelnik Tuzle, Razija Mujanović, autor knjige Ekrem Avdić i novinar Miroslav Petrović.

    “Kad se spomene ime Razije Mujanović, onda treba ustati, izvaditi ruke iz džepova i pokloniti joj se. Ona se za Bosnu i Hercegovinu borila kao lavica. O svom trošku i trošku njenog kluba organizovala je smještaj, salu za pripreme, hranu, sportsku opremu, sve što je bilo potrebno. Imali smo samo devet košarkašica, ali je među njima bila tolika želja da se osvoji medalja koja se graniči sa fanatizmom. Put do medalje je trasirala Raza svojim fenomealnim igrama. U Monpeljeu se nisu mogli načuditi otkud nam tolika snaga, izdržljivost. Zlatna medalja je bila sportska senzacija. Ponosan sam što sam bio trener legendarnoj Razi, najuspješnijoj sportašici naše zemlje svih vremena”, dio je teksta iz knjige u kojem trener ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sulejman Begović govori o zlatnoj medalji na Mediteranskim igrama 1993. godine u Monpeljeu, jedinoj koju je naša država osvojila na velikim takmičenjima.

Autor Ekrem Avdić kaže kako ulazak Raze Mujanović u Kuću slavnih u Bosni i Hercegovini nije vrednovan na odgovarajući način.

“Kod nas su političari glavne zvijezde u medijima, a ne ambasadori države poput sportista, umjetnika, naučnika i sličnih. Prijemom u Kuću slavnih Razija Mujanović je u to cijenjeno zdanje uvela i našu državu, a to nije mala stvar i odgovorni ljudi u ovoj zemlji to trebaju imati na umu”, kazao je za Fenu autor monografije.

U Kristalnoj dvorani Hotela “Tuzla” očekuje se dolazak brojnih ličnosti iz svijeta sporta, kulture i politike, među kojima su i suigračice Raze Mujanović iz Jedinstva i reprezentacije.

Nastupit će i Gradski ženski hor “Tuzlanke”, a promocija monografije počinje u 18 sati.


0.216528