Pratite nas:

Sarajevska predstava “Divlje meso” oduševila Beograđane

22. Dec. 2017. u 11:30

Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Divlje meso”, rađena prema tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Dine Mustafića, izvedena je sinoć na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Gostovanje predstave omogućio je Savjet za regionalnu saradnju (RCC), čiji je generalni sekretar Goran Svilanović zahvalio pozorištima iz Sarajeva i Beograda na spremnosti da sarađuju i razmjenjuju iskustva – na zadovoljsvo publike.

“Kultura i umjetnost su, iako neodvojiv i veoma bitan dio društvenog razvoja, nažalost često nepravedno zapostavljeni. Iskustva su nam pokazala da upravo umjetnost i kultura grade najčvršće mostove među ljudima, univerzalnim jezikom i konstantnim preispitivanjem vrijednosti u društvu. Zbog toga, Savjet, kada je god to moguće, rado podržava spremnost na saradnju umjetnika i kulturnih radnika u regionu”, kazao je Svilanović.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović izrazila je zahvalnost Savjetu za regionalnu saradnju, kao i jugoslovenskom dramskom pozorištu iz Beograda na gostoprimstvu.

“Pozorišna scena je dom iluzije, koje našoj publici pruža nadu u bolje sutra. Potpuno smo svjesni značaja i uloge pozorišta u ovim vremenima turbulentne i užurbane svakodnevice. Kao nikada dosad, pozorište mora snažno da progovori o nekim kontaktima čovjeka kako sa svojim unutrašnjim svijetom tako i sa okolinom”, naglasila je Hašimbegović.

Prema riječima režisera Mustafića, iako klasik južnoslovenske dramaturgije, ova predstava, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije izgubila ništa od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorilanova pitanja i dileme.

Tematsko-idejni okvir “Divljeg mesa” ili “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom “novog poretka”.

U predstavi igraju: Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen, Ejla Bavčić – Tarakčija, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Riad Ljutović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Džana Pinjo, Dina Mušanović, Raisa Bužimkić i Amar Selimović.


0.343796