Pratite nas:

Crnadak-Mitchell: SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama

01. Dec. 2017. u 11:32

SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama koje u okviru istog procesa stoje pred institucijama BiH, poručio je pomoćnik  državnog sekretara SAD Ves Mičel (Wess Mitchell), koji se u Vašingtonu sastao sa  ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadkom.U nastavku službene posjete Vašingtonu, ministar Crnadak se sinoć  u Stejt Departmentu (Department of State)   sastao sa Vesom Mičelom ,  novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove.

Na početku razgovora, ministar Crnadak je izrazio spremnost za nastavak partnerske saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te napomenuo značaj primjene i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao jednog od prioriteta vlasti BiH na svim nivoima. Ministar Crnadak je kao jedan od prioriteta naveo i beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar je sagovornika upoznao da su glavni spoljnopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine integracija u EU i snažnije povezivanje zemalja i naroda u regionu.

Na unutrašnjem planu, ministar je istakao poseban problem neučinkovitog pravosuđa, koje i dalje ne uspijeva da riješi i procesuira veliki broj zločina počinjenih tokom ratnog perioda.
Crnadak je takođe napomenuo da, uprkos jasno izraženoj političkoj volji, i dalje nema rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na najvišem nivou, što stvara dodatno nepovjerenje u institucije na svim nivoima.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Mitchell je izrazio zahvalnost Sjedinjenih Američkih Država za doprinos BiH u Globalnoj kolaiciji za borbu protiv ISIL-a i za donacije koje je BiH u okviru iste borbe u više navrata isporučila saveznicima.

Mičel je  je napomenuo da SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama koje u okviru istog procesa stoje pred institucijama BiH.

Ministar Crnadak i pomoćnik državnog sekretara SAD su razgovarali o partnerstvu BiH i NATO, sa posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja MAP-a u 2018. godini.

U okviru posjete Vašingtonu, ministar Crnadak je bio gost centralne informativne emisije Glasa Amerike, tokom koje je razgovarano o aktivnostima održanim u toku navedene posjete.


0.194143