Pratite nas:

Tereza Mej: Zajedno ćemo se boriti protiv Rusije

14. Nov. 2017. u 10:51

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je danas da će ta zemlja i njeni saveznici raditi zajedno u borbi protiv ruskih akcija koje, kako je navela, prijete međunarodnom poretku.Kako AP javlja, premijerka Velike Britanije je u poruci objavljenoj pred obraćanje na banketu u londonskom Sitiju optužila predsjednika Rusije Vladimira Putina da “pokušava da informacije pretvori u oružje”.

    “Mi ćemo preduzeti neophodne korake da se suprotstavimo ruskim aktivnostima”, rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters.

Mej je, kako ova novinska agencija navodi, okrivila Putina za aneksiju Krima, podsticanje sukoba u istočnoj Ukrajini, narušavanje reda u evropskom vazdušnom prostoru i sajber-špijunažu koja uključuje miješanje u izbore, kao i hakovanje podataka danskog ministarstva odbrane.

    “Vi nipodaštavate otpornost naših demokratija, trajnu privlačnost slobodnih i otvorenih društava i posvećenost zapadnih država alijansama koje nas povezuju”, poručila je Mej Putinu i dodala da se nada da će Rusija odabrati “drugačiji put”.

Moskva: Osude izjave Mejove

Poslanik u ruskom parlamentu Leonid Slucki osudio je izjavu Tereze Mej koja je, kako se u reagovanju navodi, “optužila Rusiju za potkopavanje međunarodnog poretka”.

    “Izražavam nezadovoljstvo i neslaganje sa izjavom da Rusija pokušava namjerno da potkopa međunarodni poredak. Ovo je primjer dvostrukih standarda”, rekao je novinarima Slucki, koji predvodi Odbor za spoljna pitanja ruske Dume.

On je istakao da su koraci Rusije na globalnoj areni uvijek odmjereni i potpuno u skladu s međunarodnim propisima, prenio je TASS.

    “Ne bih to mogao da kažem za neke naše ‘strateške prijatelje’ koji, krijući se iza rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a, preduzimaju korake koji apsolutno predstavljaju kršenje tih rezolucija isključivo radi ostvarivanja svojih geopolitičkih interesa”, rekao je on.

On je dodao da Rusija, kao i Britanija, ne želi povratak hladnog rata.

    “Britanija ne želi povratak u hladni rat niti stanje stalnog sukoba”, rekla je ranije Mejova, dodajući da će britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson narednih mjeseci posjetiti Moskvu.


0.237187