Pratite nas:

Sarajevo: Počinje festival “Pravo ljudski”

08. Nov. 2017. u 09:49

Dvanaesto izdanje filmskog festivala “Pravo Ljudski” će u narednih šest dana predstaviti 60 filmova u glavnoj selekciji, dok će 32 filma biti prikazana u sklopu “Zumiraj prava” film festivala za mlade. Festival “Pravo ljudski” posvećen je kreativnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmu, a ovogodišnje izdanje otvara film “Oktobar” Sergeja Ejzenštejna.

“Zumiraj prava” film festival za mlade obuhvata četiri programa: “Zumiraj dokumentarni film”, “Zumiraj zvuk”, “Zumiraj animaciju” i “Budućnost je ovdje!”.

“Zumiraj dokumentarni film” je takmičarska selekcija, a najbolji film bira žiri koji čini 11 članova. “Zumiraj zvuk” je novi festivalski program koji propituje “alternativni pristup zvuku”.

Program naziva “Budućnost je ovdje!” predstavlja filmove mladih kreativaca nastale u sklopu škole filma PLJFF-a “Ko je vidio video?!”, radionicu “Oslikavanje humanosti”, te saradnju s prizrenskim “DokuFestom”.

Filmovi nastali na radionicama će tokom festivala imati svjetsku premijeru, a humanitarnim pitanjima bavit će se i filmski program “Istraživanje humanosti”, sa sedam filmova međunarodno priznatih režisera.

U fokusu ovogodišnjeg festivala biće festivalska retrospektiva “O slobodi”, selekcija savremenog dokumentarnog filma “Re:versus”, te selekcija kratkog filma “Kratki (The Shorts)”.

“Festival otvaramo filmom “Oktobar” Sergeja Ejzenštejna, najviše zbog toga što ove godine obilježavamo stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Revolucija je u Sovjetskom savezu dovela na vlast radnike i radnice i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji čovječanstva. Pravo Ljudski Film Festival je događaj koji okuplja filmske radnike i radnice, te reflektira nad nejednakošću, radničkom borbom i slobodom “, rekla je direktorica festivala i selektorica retrospektivnog programa Kumjana Novakova.

Selektorica je naglasila kako je festival postao dovoljno hrabar da na platno stavi film Sergeja Ejzenštejna.

“On je jedan od najznačajnijih autora u historiji filma, koji direktno veže ideologiju i političku borbu sa svojim slikama, jer smatra da je filmsko stvaralaštvo politički čin i sredstvo za ostvarenje slobode”, dodala je Novakova.

Organizatori ističu da je jedan od ciljeva festivala promocija mladih autora kojima je ovo tek prvi ili drugi dokumentarni rad.

Ovogodišnji PLJFF trajat će do 13. novembra, a Zumiraj prava film festival za mlade bit će održan od 9. do 12. novembra.

Festivalske lokacije su Meeting Point, galerije Duplex 100m2 i Sklop, Umjetnička galerija u BiH, te Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, uz slobodan ulaz na sve projekcije.


0.256975