Pratite nas:

6 savjeta za odgajanje sretnog djeteta

07. Nov. 2017. u 08:50

Optimizam i samopouzdanje bitan su faktor u životu, kako u djetinjstvu tako i kasnije u životu, a sve počinje od odgoja. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji pozitivan stav prenose na svoju djecu, kroz druženje i komunikaciju s njima. Kako biste odgojili sretno dijete slijedite ove savjete

1. Potičite njihove strasti
Ako vašu djevojčicu fasciniraju specifične stvari, poput vodenog svijeta ili vaš dječak voli sve što je povezano s vatrogascima, onda svakako pokušajte poticati njihovu ljubav prema tome.

Bez obzira za što su zainteresirani, samo ih ohrabrujte i potičite njihov ljubav. Vodite ih na ta mjesta gdje imaju priliku još bliže se upoznati sa svojom strasti. Pozitivna akcija i reakcija je nužan preduvjet za njihovu sreću.2. Često im govorite zbog čega ste zahvalni
Pokušajte djeci često dati do znanja da ste zahvalni, odnosno koliko vas čine sretnima i zadovoljnima kada rade određene stvari. To može biti primjerice zagrljaj ili pusa kada je ne očekujete. Djeca će tako vrlo brzo shvatiti kako je sreća u malim stvarima.

    "Bez obzira za kakvu aktivnost su djeca zainteresirana, samo ih ohrabrujte i potičite njihov ljubav. Vodite ih na ta mjesta gdje imaju priliku dodatno se upoznati sa svojom strasti. "

3. Smanjite prigovaranje
Pokušajte biti što je manje moguće negativni i što manje nepotrebno prigovarati, a pogotovo kada su u blizini vaša djeca. Kada često prigovaramo, moguće je da djetetu narušimo samopouzdanje.

Prigovore pokušajte zadržite za sebe i nemojte ih izreći odmah. Kada ih skupite dovoljno, tada ih napišite na komad papira i nađite trenutak kada ćete na miran način riješiti određene probleme.

4. Pokažite im svjetliju stranu života
Imati optimističan stav u životu, iznimno je važno kako bi i vaša djeca mogla postati optimističnija. Stoga, sljedeći put dobro razmislite kako ćete reagirati i što reći u određenoj situaciji. Primjerice, kad se nađete u prometnoj gužvi, nemojte se uzrujavati pred djecom. Radije u toj situaciji prepoznajte priliku za dodatno vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom.

5. Potičite ih da pomažu u zajednici
Skupljanje i recikliranje otpada u obližnjem parkiću ili volontiranje može biti prava avantura. Učiti dijete da pomaže drugima je dobro djelo te im na taj način možemo ukazati kako imaju moć da pozitivno utječu na druge, ali i usrećuju sebe. Bez obzira na napor, važno je činiti dobra djela.

6. Izbjegavajte gledanje vijesti
Djeca ne moraju gledati vijesti jer teško je ostati pozitivan i uopće shvatiti cjelokupan kontekst. Pustite ih da uživaju u dječjem svijetu i neka zadrže optimističan stav što duže mogu.


0.249458