Pratite nas:

21. Jazz Fest Sarajevo: Premijera filma “John Zorn 2010-2017”

16. Oct. 2017. u 13:12

Film francuskog umjetnika Matijua Amalrika (Mathieu Amalric) “John Zorn 2010-2017” bit će predstavljen 31. oktobra na XXI Jazz Festu Sarajevo u Domu policije. Amalrikov dokumentarac na specifičan način približava karijeru američke džez ikone Džona Zorna (John Zorn).

Glumac Matiju Amalrik poznat je po ulogama u filmovima “Grand Budapest Hotel”, filmu o Bondu “Quantum of Solace” i “Munich” Stivena Spilberga (Steven Spielberg), a posljednjih godina istakao se i kao uspješan režiser. Saradnja sa Zornom nastala je spontano.

“Često imam kameru kad se vidim sa Džonom, a on to mrzi. Sve je počelo tako što je TV kuća naručila portret o Džonu Zornu. Počeli smo ga snimati i ubrzo zaboravili šta smo počeli. I jednostavno smo nastavili, bez ikakvog razloga “, pojasnio je Amalrik.

Autor dodaje da ovo nije klasičan film , jer nema ni producenta ni zvaničnog naslova.

Film “John Zorn 2010-2017” opisan je kao “neprekidni dijalog dvojice prijatelja, koji pokazuje genijalni duh američkog kompozitora”, a sarajevska publika imat će ga priliku pogledati u prisustvu autora.

Nakon što je prošle godine na festivalu održao cjelovečernji koncert pod nazivom The Bagatelles, Džon Zorn (John Zorn) se vraća u Sarajevo, a tokom tri dana premijerno će predstaviti program “Musick and Magick”, kolaž džez improvizacija, uz učešće ukupno 11 džez sastava.


0.303429