Pratite nas:

Upozorenje vozačima: Oprez u zonama u blizini škola

04. Sep. 2017. u 12:55

U većem dijelu Bosne i Hercegovine se saobraća bez vanrednih ograničenja, uz umjerenu frekvenciju vozila. Nešto frekventniji saobraćaj je u blizini gradskih centara. Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na Graničnom prelazu Doljani.

Zbog radova na izgradnji glavnog cjevovoda na magistralnom putu M-20 Ivanica-Trebinje u mjestu Ivanica, danas i sutra vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na Graničnom prelazu Doljani, a zadržavanja su do 60 minuta. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

U većem djelu naše zemlje, danas počinje nova školska godina i očekuje se veliki broj djece na saobraćajnicama. Iz BIHAMK-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama u blizini škola. Brzina kretanja vozila u blizini škola je do 40 km/h.

Upozorenje i roditeljima – ako vozite svoju djecu do škole, ne zaboravite – VEŽITE ih sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. ZABRANJENO je djeci mlađoj od 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đaci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze).

“VEŽI SE – SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT” – U 50% slučajeva nevezani putnik će biti potpuno izbačen iz vozila kroz vjetrobransko staklo, što drastično povećava mogućnost težeg ozljeđivanja ili čak i smrtno stradanje i zato NEKA VAM KORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA POSTANE NAVIKA!


0.209325