Pratite nas:

Čajevi u trudnoći

13. Aug. 2017. u 09:52

Pojedine biljke se ne smiju koristiti u trudnoći, a neke od njih su lavanda, limunska trava, bazga i ružmarin. Te biljke mogu izazvati neželjene reakcije i komplikacije zbog čega ih trudnice ne bi smjele konzumirati bez da se prethodno konzultiraju s liječnikom. Otkrijte koji su najbolji čajevi u trudnoći.Prilikom konzumiranja čajeva treba pripaziti na konzumaciju biljnih čajeva koji mogu izazvati kontrakcije. Isto tako svakako treba izbjegavati čajeve koji dolaze iz neprovjerenih izvora.

Koje čajeve smiju piti trudnice

Trudnicama se savjetuje konzumacija čajeva kao zamjena za kavu, u slučaju tegoba poput mučnina i prehlada te kao jedan od načina hidratacije.

Čaj od đumbira i mente može olakšati jutarnje mučnine, čaj od kamilice i matičnjaka djeluje umirujuće, a čaj od šipka je odličan zbog količine vitamina C koji je odličan za jačanje imuniteta.

Najsigurnije je ipak piti čajeve koji su blagi poput voćnih čajeva i kamilice, a svakako treba izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju kofeina i teina. Osim kamilice preporučuje se i čaj od gospine trave te listova breze.

Za vrijeme trudnoće se ne smiju piti čajevi koji mogu naštetiti bebi ili trudnici, a u tu spadaju čaj od hajdučke trave, kadulje, gospine trave i imele. Čaj od kadulje u zadnjem mjesecu trudnoće može izazvati kontrakcije.

Kadulja je otrovna u većim količinama zbog čega se ne smije konzumirati dugotrajno. Ljudi koji boluju od epilepsije i trudnice ju nikako ne bi smjeli uzimati. Bezopasna je ako se konzumira u manjim količinama.

Čaj od maline je odličan za trudnice jer se lišće od maline smatra najboljim odabirom za održavanje trudnoće. List maline je bogat magnezijem, fosforom, vitaminima B, C i E, kalcijem, željezom, kalijem i sadrži alkaloidni fragarin koji može povećati plodnost kod žene i muškaraca.

Čaj od listova maline djeluje umirujuće na povraćanje, probavu i smanjivanje mučnine, a trudnici će pomoći da lakše iznese trudnoću. Najbolje ga je piti bez dodataka sladila.

Kopriva je bogata kalcijem, proteinima, željezom i drugim važnim nutrijentima. Idealna je kao tonik u trudnoći jer jača i štiti bubrege, štiti fetus i trudnicu, sprečava krvarenje nakon poroda, poboljšava količinu i kvalitetu majčinog mlijeka i povećava plodnost kod žena i muškaraca.


0.200573