Pratite nas:

Kako prepoznati lažne trudove

07. Jul. 2017. u 08:45

Četiri tjedna prije poroda važno se pripremiti za porod. Tada se počinju javljati i lažni trudovi, a nekada se znaju javiti i ranije. Važno je znati po čemu se razlikuju od pravih trudova kako bi se izbjegla nepotrebna panika.

Maternica se za vrijeme cijele trudnoće priprema za porod. Građena je od vezivnog tkiva i glatkih mišićnih vlakana. U trupu maternice postoji najviše mišićnog tkiva, a mišićni snopići u zidu uterusa za vrijeme trudnoće povećavaju svoj volumen procesom hiperplazije i hipertrofije. S rastom ploda rasteže se maternica i dovodi je u stanje veće za čak 10 puta od uobičajenog.

Važne karakteristike maternice o kojima ovisi kvaliteta trudova su elastičnost mišića maternice i sposobnost kontraktilnosti. Pod kontrolom vegetativnog živčanog sustava su kontrakcije maternice, a trud je zapravo elektromehanički fenomen zbog kojeg dolazi do skraćenja vlakana miometrija.

Pravi trudovi

Pravi trudovi započinju bolnim stezanjima trajanja oko pola minute, a javljaju se u pravilnim razmacima do 30 minuta. Nakon nekog vremena se jačina kontrakcija pojačava te se vrijeme između kontrakcija skraćuje na 10 minuta što je dovoljan razmak za odlazak u rodilište.

Na samom početku porođaja uobičajena su tri truda u razmaku od 10 minuta, a kada žena uđe u drugo porođajno doba broj trudova u 10 minuta se povećava.

Kod normalnog porođaja se javljaju koordinirane kontrakcije maternice koje efikasno i lako šire vrat maternice. U normalnom porođaju je potrebno oko 200 trudova, a prvi porođaj najčešće traje oko 12 sati, a kod višerotkinje do 5 sati.


0.208539