Pratite nas:

Kako naučiti reći ne

12. Apr. 2016. u 21:00

U životu se prečesto susrećemo sa situacijama u kojima ne znamo što učiniti i kako se postaviti. Odbijanje ljudi i njihovih prijedloga jednima je najlakše na svijetu dok drugima predstavlja stres i veliko opterećenje.


žena sa skrušenim rukama

Još od djetinjstva djecu je potrebno naučiti kada nešto ili nekoga odbiti. Kada odrastu, ako to neće znati teško će uspjeti naučiti i često će se naći u situacijama kada će raditi ili pristajati na nešto što ne žele.

No, zašto je važno znati reći ne? Važnost negacije proizlazi upravo iz onoga što ona predstavlja. Ako sami ne izrazimo odbijanje, naše tijelo će to učiniti umjesto nas. Pa ćemo biti boležljivi na poslu koji ne volimo, udebljati se u vezi koja nas ne usrećuje, prerano ćemo ostarjeti u gradu koji nas ne uzbuđuje i druge razne stvari koje se događaju ljudima, a koje olako svi prihvaćaju.

Važnost riječi “ne” uvelike igra ulogu u tome kako ćemo živjeti i kako će naš dan izgledati. Ustanete li ujutro sretni i nasmiješeni jer ste si isplanirali divan dan koji ćete provesti upravo onako kako vi želite, no nakon desetak minuta zove vas majka, brat, susjeda ili netko drugi te vas traži uslugu da joj/im pomognete oko selidbe, vrta, djece ma nebitno čega. Ne znate li odbiti te osobe ili osjećate grižnju savjesti, krivnju i jednostavno nemoć, vi ste sami sebi pokvarili dan na samom početku.

Nitko nije dužan sebe dijeliti na polovine, četvrtine ili desetine da bi svima bio na raspolaganju ili ispunjavao svačije želje. Naučite odbiti i zauzeti se za sebe sasvim iskreno i otvoreno. Recite im da ste vi sebi isplanirali nešto i da vam je žao, ali da ne možete.

Ako osjećate krivnju ili neku drugu negativnu emociju, zažmirite i zamislite da ste učinili to što su vas tražili. Dan ste proveli po tuđim željama, niste otišli u kino, niste pročitali knjigu kojoj ste se veselili, niste uživali u prirodi. Osjećate li se sada bolje? Vjerojatno ne. Zato udahnite duboko i učinite sve ono što vas veseli i raduje. Nakon što ste obavili sve što ste htjeli, a vašim bližnjima još uvijek treba pomoć, onda im pomozite. Ali nikako protiv svoje volje. 

Izvor: FOUR.ba

oznake:   Život Savjeti

0.265924